PUTEVI VINA / Italija / Toskana

Personalizovane vinske ture, za vas i vašu privatnu grupu – kreirane na upit i u skladu sa vašim željama i rasporedom!

Toskana, oslikana vinogradima, čempresima i maslinjacima, to je lepota nestvarnih pejzaža, mitskih vinskih regiona i srednjevekovnih gradova. Srednjovekovna sela, zamkovi, crkve, opatije, manastiri, vikendice i vile slede jedna za drugom u fantastičnoj ruti koja uzdiže marljivost i inventivnost čoveka. Na brdima se smenjuju vinogradi sa maslinjacima i šumama i obnovljenim starim zdanjima koji stvaraju harmoniju jedinstvenu u svetu.
Boravite u selima na brežuljcima Toskane, u usamjenim vilama, okruženim vinogradima i maslinjacima.. Provozajte se lokalnim putevima, posetite najbolje vinarije u srednjevekovnim zamkovima, ali i u bivšim manastirima ili na nekadašnjim feudalnim gazdinstvima. Upoznajte vlasnike vinarija, saznajte kako su nastala najbolja vina i naučite sve o vinu sa ličnim somelierom..

Krenite putevima vina Toskane i otkrijte najbolje iz ove živopisne oblasti Italije. Degustirajte najbolja vina sa brežuljaka Toskane u pažljivo biranim vinarijama: Chianti Classico, Brunello di Montalcino, vino Nobile di Montepulciano, vino Santo. Uživajte u lokalnim specijalitetima pripremljenim na tradicionalan način, uparenim sa najboljim vinima Toskane

Najbolje iz Toskane – 4-dnevna vinska tura

 • DAN 1. Firenca

  Dolazak u Firencu sopstvenim prevozom. Smeštaj u hotel po izboru, 3* ili 4*, noćenje sa doručkom.

  Slobodno vreme  za upoznavanje Firence i aktivnosti po sopstvenom izboru. Opciono razgledanje istorijskog centra Firence i ulaznice za galeriju Ufići ( uz doplatu)

   

 • DAN 2. Siena, Pisa, i San Gimignano & Poseta Kjanti vinariji sa ručkom

  Polazak u 07:30 h sa trga Piazzale Montelungo. Na ovom jednodnevnom izletu u Pizu, Sijenu i San Điminjano iz Firence videćete najbolje iz Toskane. Predvođeni stručnim vodičem, istražite glavni trg i gotičku katedralu u Sijeni. Nakon toga možete šetati srednjevekovnim ulicama ili uživati u sopstvenom istraživanju lepote ovog grada.

  Nastavak vožnje lokalnim putevima kroz vinograde i maslinjake čuvene Kjanti vinske regije. Sledi tradicionalni toskanski ručak u restoranu na brdu Sienese, gde se proizvodi Kjanti vino. Okruženi vinovom lozom uživaćete u specijalitetima toskanske kuhinje i lokalnih namirnica. Degustacija će se održati tokom ručka, uključujući besplatne uzorke vina i maslinovog ulja ( koji su dostupni i za kupovinu.

  Posle ručka ćete posetiti San Điminjano gde možete šetati po lavirintu srednjevekovnih  kaldrmisanih ulica i manjih trgova i između poznatih 14 kula.

  Poslednja poseta ove ture je u Pizi, gde izbliza možete da “istražite” krivi toranj i vidite katedralu i krstionicu.

  Trajanje izleta 12 h. Organizovan celodnevni izlet sa prevozom i u pratnji vodiča.

   

 • DAN 3. MONTALĆINO - Poseta vinariji

  Posle doručka, polazak za Montalćino, u očaravajuću vinska regiju Italije, južno od Sijene. Montalćino je takođe i grad, koji je jedan od šest srednjovekovnih gradova Toskane spektakularno smeštenih na brežuljku . Pored toga, ovaj grad na vrhu brda smatra se maticom najpunijeg, najbogatijeg i dugo odležalog vina u Toskani Brunello di Montalcino. Sopstveni prevoz.

  U 11:30 počinje poseta vinariji sa degustacijom čuvenih  vina Brunello. Brunello nastaje od jedinstvene vrste grožđa Sanđoveze i otkrićete zašto su sva vina različita iako nastaju od iste sorte grožđa.

  Degustacija vina je u očaravajućem izložbenom prostoru na gazdinstvu Podere Fiesole. Degustacija je vođena od strane profesionalnog  i obrazovanog enologa. Obilazak podruma nije uključen.

  Vina na degustaciji: Irrosso Etichetta Bianca, Brunello di Montalcino Tenuta Nuova, Brunello di Montalcino Ceretalto, Brunello di Montalcino. Posle degustacije možete ručati u restoranu vinarije  i uz lokalne specijalitete probati najbolja vina iz klasifikacije DOCG, kao i najbolje ocenjena vina sa 100 poena/ od 100 mogućih.

  Ručak je u sopstvenoj režiji, uz doplatu i uz prethodnu rezervaciju.

   

 • DAN 4. FIRENCA - Beograd

  Posle doručka, odjava iz hotela do 12:00h

Saznajte pre nego što rezervišete

 • Polazak vinskih tura iz Firence
 • Tura dostupna od marta do novembra
 • Za obilazak su potrebna najmanje 2 putnika (odrasle osobe).
 • Redosled obilazaka se može menjati u zavisnosti od dostupnosti aktivnosti
 • Tura samo za odrasle
 • Posete  vinariji nisu private – private posete su na upit
 • Degustacije posebnih vina iz određenih berbi i najbolje ocenjenih vina su na upit
 • Tura se vodi na engleskom jeziku
 • Obilazak male grupe, maksimalno 8 osoba
 • Cene su po osobi, zavisno od izbora hotela boravka i datuma putovanja
 • Mogući su kombinovani programi sa avio prevozom, na upit i uz doplatu
 • Moguć je smeštaj u hotelu, vili ili apartmanu u vinskim oblastima

Uključeno:

 • 3 noćenja u hotelu 3* / ili 4* Dvokrevetna soba
 • Doručak od 2. do 4. dana
 • Siena, Pisa i San Gimignano & Poseta  Kjanti vinariji sa ručkom- celodnevni izlet sa  posetom  vinarijiu regiji Kjanti i degustacija vina sa ručkom
 • Usluge stručnog vozača/vinskog vodiča na engleskom jeziku, za dan 2.
 • Montalćino vinarija – stručno vođena i komentarisana degustacija 4 vina

Nije uključeno:

 • Obroci, pića, osim ako nije pomenuto
 • Lično osiguranje i troškovi
 • Ulaznice za spomenike, muzeje osim navedenih u programu
 • Prevoz do/od Firence
 • Prevoz do/od Montalćina za dan 3.

 

Vinske oblasti Toskane - Kjanti, Montalćino i Montepulćano

Chianti Classico  je najstarija geografska vinska regija Toskane. U scru Toskane, između Firence i Sijene nalazi se veličanstven region Kjanti, sa svojim nizom brdovitih predela neuporedive lepote. Na brdima se smenjuju vinogradi sa maslinjacima i šumama i obnovljenim starim zdanjima koji stvaraju harmoniju jedinstvenu u svetu.

Čuveni lokalni put SR 222 ili Chiantigiana je put koji vas vodi kroz celu oblasti Kjantija, od Firence do Sijene, duž rute koja pruža prelep pogled na brda, vinograde, maslinjake, sela i zamkove.

Južno od Sijene je biser toskanskog vinarstva- Montalćino. Otkrićete kako se vino Brunello razlikuje od drugih toskanskih vina i zašto se smatra jednim od najboljih crvenih vina na svetu.

Montepulćano je poznat po svom jedinstvenom Vino Nobile di Montepilciano – toplim crvenim i desertnim vinima.

Posete najboljim vinarijama i degustacije specijalnih vina i berbi su vođene i komentarisane od strane  najboljih enologa i vinskih stručnjaka. Degustacije su obično uparene sa lokalnim i retkim specijalitetima, zavisno od izbora degustacije (kao što su pršuta, sir pecorino, tartufi iz oblasti Montalćino…)

Klasifikacija vina Toskane

Toskanska vina već dugo imaju reputaciju kao neka od najboljih vina u Italiji.

Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano se prvenstveno prave od grožđa Sangiovese. Toskana je poznata i po desertnom vinu Vin Santo, napravljenom od raznih sorti grožđa u regionu.

Vina Toskane su klasifikovana kao:

DOCG je najviša klasifikovana italijanska vina koja se mogu dodeliti tako da su DOCG najbolja italijanska vina. Klasifikacija znači da postoje kontrolisane metode proizvodnje (controllata) i garantovani kvalitet vina (garantita) uz svaku bocu. Pravila za DOCG su: prinosi moraju biti manji, a vina moraju duže odležati u buradima.  DOCG uključuje zahtev da se vina predaju na tehničku analizu i degustiraju na odobrenje od strane vladine komisije pre nego što se mogu prodati kao DOCG vina.  Toskana ima  11 DOCG (Denominazioni di Origine Controllata e Garantita) vina.

DOC vino je drugi najviši nivo kvaliteta – sa Denominazione di Origine Controllata što znači „oznaka kontrolisanog porekla“. Da bi se postigla ova klasifikacija, još uvek postoje veoma stroga pravila koja se moraju poštovati u pogledu kvaliteta i autentičnosti. U Toskani ima i 41 DOC vina ( Denominazioni di origine controllata). Praktična razlika između DOC i DOCG je u kvalitetu: DOC i DOCG vina su vina sa oznakom porekla, ali DOCG vina imaju dodatnu garanciju italijanske vlade da budu vina posebno visokog kvaliteta

IGT – Indicazione Geografica Tipica. IGT kategorija je najšira kategorija italijanskih vina. Svo grožđe u okviru bilo kog IGT vina treba da potiče iz regiona navedenog na etiketi. Za ovu kategoriju nema drugih uslova u pogledu stila i omogućava uključivanje stranih sorti grožđa. To ne znači da su sva IGT vina lošijeg kvaliteta. Neka netradicionalna vina, kao što su Super Toskana vina, puštaju se pod ovu klasifikaciju jer proizvođač ne želi da se pridržava strožih pravila za tradicionalniju DOC ili DOCG klasifikaciju. Ova vina su napravljena van DOC/DOCG propisa, ali su smatrana visokokvalitetnim i po visokim cenama. Mnoga od ovih vina postala su kultna vina.

 

 

Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korišćenjem naših usluga pristajete na upotrebu kolačića.
Za više informacija pogledajte stranicu Politika Privatnosti