PUTEVI VINA / Francuska / Šampanja

Proslavite život u Šampanji!

Region Šampanje se nalazi na oko 150 km severoistočno od Pariza.

Šampanja je UNESCO-ova svetska baština koju karakterišu bujni pejzaži i vinogradi koji se penju uz blago valovita brda. Uronite u „zemlju šampanjca“ i istražite Eperne, dom nekih od najslavnijih proizvođača šampanjca, kao što su Moet & Chandon ili Perrier-Jouet. Prošetajte najskupljom avenijom na svetu u Eperneu, poznatoj po najdužim podzemnim podrumima punim najskupljih penušavih vina. Prošetajte  ulicama gotičkih sela, na obroncima šampanjskog brda Saint Nicaise.

Otkrijte Rems, glavni grad regiona Šampanje koji je na listi UNESCO-a zbog svog izuzetnog  kulturnog nasleđa. U anjegovoj predivnoj katedrali Notre Dame de Reims tokom hiljadu godina, izmedju 816. i 1825. krunisano je čak 37 francuskih kraljeva.

Još su u Srednjem veku ovde pravljena vina, koja su se nalazila na vojvodskim i carskim trpezama. U vreme Napoleona I šampanjsko vino je postalo simbol moći i bogatstva, od Pariza pa sve do Sankt Petersburga.

 • Putujte kroz vinograde Šampanje
 • Obiđite poznate kuće šampanjca kao što su Moet & Chandon i Veuve Clickuot
 • Posetite Avenue de Champagne u Eperneu
 • Posetite selo Hautvillers, dom Dom Perinjona

ŠAMPANJA SA STILOM- Privatna tura - 4 dana / 3 noćenja CENA: od 1990 eur po osobi

Program

 • 1 DAN Dolazak u REMS

  Dolazak   iz Beograda jutarnjim letom u 09:15 . Nastavak putovanja vozom do Remsa u 11:22. Po dolasku u 12:15 transfer do hotela u centru i prijavljivanje (The Best Western Premier Hotel de la Paix 4*)

  Rems, grad kraljeva- istražite istorijske četvrti Reimsa je jednog od najživljih i kosmopolitskih gradova Francuske. Posetiocima nudi neverovatan izbor finih restorana, braserija i prodavnica, živahan noćni život, koncerte, festivale i kulturne događaje, i naravno, svetski poznate kuće šampanjca da posete i probaju lokalni nektar. Noć u vašem hotelu.

 • 2 DAN REMS City tour/ Poseta VEUVE CLICQUOT vinarije / Dolina MARNE CHAMPAGNE vinska tura

  Reims – City of Champagne – 9.30 Polazak iz vašeg hotela i početak vaše private ture obilaskom Remsa u profesionalnom vodiča. Glavni naglasci ovog obilaska uključuju opatiju Saint Remi, UNESCO-vu svetsku baštinu, koja kombinuje romaničke elemente iz sredine 11. veka sa ranim gotičkim obeležjima iz druge polovine 12. veka. Ostale atrakcije uključuju zasvođenu „Halles du Boulingrin“ u kojoj se danas nalazi pijaca hrane, statuu Jovanke Orleanke, Porte de Mars, trijumfalnu kapiju sa tri luka izgrađenu u 2. veku nove ere i čuveni Palais du Tau, nekadašnji nadbiskupski rezidencija, redizajnirana u neoklasičnom stilu između 1671. i 1710. godine, gde su francuski prinčevi boravili pre krunisanja – i gde su nakon toga priređivali raskošne bankete. Vaše razgledanje će se završiti u Katedrali, koja  je bez ikakve sumnje jedan od najlepših primera gotičke umetnosti.

  Veuve Clicquot Champagne Maison – Nakon posete Remsu, dolazak u čuveni Veuve CLICQUOT Champagne Maison. Ovde saznajte o istoriji ovog Velikog Maison-a i o tome kako je udovica (Veuve na francuskom) stvorila prvi istinski „moderni“ šampanjac 1811. zahvaljujući potpuno novoj tehnici. Ova tura će takođe biti obogaćujuća jer ćete bolje razumeti kako nastaje „Cuvee“ od šampanjca. Učestvujte u komentarisanoj degustaciji Iellov Label Brut!

  Montagne de Reims region -Polazak za region Montagne de Reims, vozite se kroz vinograde Šampanje. Region proizvodi robusna vina,  kvaliteta koji daje šampanjskim vinima njihovu kičmu. Poseta lokalne vinarije u oblasti sela Ambonnai Grand Cru gde porodica Foureur proizvodi vino od 16. veka i proizvodi šampanjac pod sopstvenim brendom od 1875. Oni poseduju 4 hektara vinove loze Grand Crus i posebno su poznati po svom Pinot Noir. Daleko od komercijalnog aspekta „Grandes Maisons“ ovde se više radi o metodama predaka koji se koriste za proces pravljenja vina. Nakon obilaska i degustacije, biće vam moguće da uživate u ručku,  uparen sa Grand Cru Champagne-om (opciono).

  Marne Valley vinski region – Vaš dan će se završiti posetom i degustacijom šampanjca u porodičnom imanju. Kuća je nastala 1875. godine u malom selu Dameri. Laure i David su ponosni što su danas peta generacija vinara. Fokusirani su na poštovanje i tradicije i metoda predaka. Njihov šampanjac, ‘Plaisir d’Antan’ je, na primer, dobar primer ove filozofije: Napravljen od 100% šardonea, ovaj Cuvee odležava u hrastovim bačvama kao i pre stvaranja bačva od nerđajućeg čelika dajući jedinstven ukus šampanjcu. Rade kao nezavisni vinari sa 12 hektara vinograda i proizvode 80.000 flaša.

  U 17.30 povratak u Reims i noćenje u vašem hotelu.

 • 3 DAN- EPERNAY / MÖET & CHANDON / HAUTVILLERS Village / Montagne de REIMS

  Posle doručka, polazak iz hotela u 9.30am

  Epernay the Champagne Capital of the World– EPERNE, prestonica sveta

  Započnite svoj dan slikovitom ‘Route du Champagne’ među pejzaže vinograda i živopisnih sela. Zatim odlazak u proizvodnu oblast Cote des Blancs gde se nalaze neki od najpoznatijih „Grandes Maisons“ de Champagne, pre nego što stignete u Eperne. Eperne je bez ikakve sumnje prestonica Šampanjca. Unutar grada, zadivljujuća „Avenue de Champagne in Epernai“ bukvalno je prošarana vilama iz 18. veka, malim dvorcima ili zgradama savremenijeg izgleda. Ove zapanjujuće zgrade nisu ništa drugo do sedište prestižnih kuća šampanjca kao što su Moet & Chandon, Pol Roger, Mercier ili Vranken, da spomenemo samo neke. Ispod grada, podzemni tuneli i galerije pokrivaju više od 110 kilometara i u njima se nalazi nekoliko miliona boca dragocenog vina.

  World Class Champagne at Moët & Chandon Grande Maison – Podrumi Moet & Chandon su izuzetno nasleđe kuće, jedinstveno svedočanstvo viševekovnog vinarstva. Čuvari pravog blaga, oni predstavljaju talenat i delo nekoliko generacija vinara. Predvođeni profesionalnim vodičima, ova tura će vas pozvati da otkrijete stručnost enologa i nasleđe znanja koje se razvijalo tokom vremena i prenosilo kroz nekoliko generacija majstora podruma. Obilazak se završava komentarisanom degustacijom i čašom Moet Imperial-a.

  HAUTVILLERS VillagePosle ručka, upoznajte prestižnu ličnost šampanjca: Dom Perignon. Ako postoji jedno mesto gde reč šampanjac zaista ima smisla, onda to mora biti u Hautvillersu, tipično selo u oblasti gde je monah Perinjon završio metodu šampanjca, čime je ovo vino postalo kralj svih vina! Dok šetate uskim ulicama otkrijte fasade, stare zastave kao i opatiju (ne može se posetiti) gde je Dom Perinjon sahranjen.

  U povratku, poseta malog sela Damery, blizu Epernea, i lokalne šampanjske kuće  koja danas poseduje 36 hektara vinograda koji se nalaze u prestižnim selima, gde se uzgajaju 3 glavne sorte grožđa šampanjca: Pino noir, Pino Meunijer i šardone. U maloj poseti i degustaciji šampanjca proizvedenih na licu mesta, možete  čuti više činjenica i brojki o ovom elegantnom piću.

  U 5:30pm povratak u Rems i noćenje u hotelu.

 • 4 DAN – REMS- Pariz- Beograd

  Transfer do železničke stanice. Povratak u Pariz vozom (oko 450 min), do aerodroma CDG.

  Povratni let za Beograd u 20:25

Uključeno:

 • Avio karta Beograd- Pariz – Beograd
 • Vozna karta Paris CDG- Rems- Paris CDG
 • Transfer dolazak/odlazak u Remsu
 • 3 noćenja u hotelu 4* dvokrevetna soba
 • Doručak od 2. do 4. dana
 • Usluge stručnog vozača/vinskog vodiča koji govori engleski jezik
 • Rems City pešačka tura
 • Veuve Cliquot poseta i degustacija
 • Möet & Chandon poseta i degustacija
 • Poseta 2 lokalne vinarije & degustacije šampanjca
 • Poseta Epernea
 • Poseta Hautvillers village
 • Vožnja najnovijim, udobnim i potpuno opremljenim Mercedes minivanima
 • Boce vode u kombiju
 • WiFi u vozilima

 Napomene:

 • Polazak ture iz Beograda / mogući su kombinovani boravci u Parizu
 • Tura dostupna od marta do novembra – svaki dan
 • Za obilazak su potrebna najmanje 2 putnika (odrasle osobe).
 • Redosled obilazaka se može menjati u zavisnosti od dostupnosti aktivnosti
 • Samo tura za odrasle, deca mlađa od 18 godina se ne primaju
 • Tura se vodi na engleskom jeziku
 • Program može biti promenjen na upit putnika, prema datumima i sadržaju po želji, uz korekciju cene
 • CENA je informativna, zavisno od datuma putovanja i rezervacije

Zanimljivosti – Grand Cru ili Premier Cru Šampanjac

Da bi penušavo vino bilo klasifikovano kao šampanjac, mora biti proizvedeno i flaširano u regiji Šampanja u Francuskoj,

Grand Cru: Vrhunska klasifikacija francuskog vina i odnosi se na vinariju ili vinograd koji proizvodi visokokvalitetna vina. Samo 5% vinogradarskih opština Šampanje ima naziv Grand Cru. Ovo priznanje je rezervisano za šampanjce proizvedene od vinove loze uzgajane u 17 opština odabranih na osnovu kvaliteta zemljišta, izloženosti vetru i suncu koji im omogućavaju da daju najbolje grožđe. Grand Cru šampanjac je sinonim za izvrsnost. Proizveden na najfinijim parcelama, pravi se od najboljih sorti grožđa: pino crni sa izuzetno finim aromama crvenog voća i šardone sa elegantnim notama citrusa i belog cveća. Iako ne postoji ništa što bi sprečilo upotrebu drugih sorti grožđa, vinari uglavnom preferiraju najplemenitije zbog njihovog potencijala starenja.

Premier Cru: Termin za klasifikaciju vina koji se prevodi kao „prvi rast“. Opštine koje imaju koristi od naziva Premier Cru predstavljaju oko 5.000 hektara, ili 15% vinograda Šampanje. Ovo su opštine sa 90-99% ocene kvaliteta proizvodnje grožđa. Nalaze se u departmanu Marna, kao i komune Grand Cru. Naziv obuhvata vinovu lozu koja se uzgaja u opštinama koje se uglavnom nalaze na kredastim, dovoljno nagnutim zemljištima sa južnom ili jugoistočnom ekspozicijom. Prvobitno, kratka udaljenost između vinove loze i prese je takođe uzeta u obzir pri označavanju, sa ciljem da se obezbedi da se kvalitet grožđa zadrži tokom transporta.

Postoji nekoliko vrsta šampanjca, uključujući Brut, Extra Dry, Demi-Sec i Doux, na osnovu doze šećera dodanog nakon sekundarne fermentacije, pri čemu je Brut najsuvlji, a Doux najslađi.

Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korišćenjem naših usluga pristajete na upotrebu kolačića.
Za više informacija pogledajte stranicu Politika Privatnosti