PUTEVI VINA / Francuska / Bordo

Bordo vinska regija otvara vrata poznatih dvoraca i vinograda!

Bordo je zaista puno više od svetski čuvenog imena za poznavaoce vina. Poznat je po svojoj elegantnoj arhitekturi iz 18 veka, po bogatom kulturnom životu. Jedan je od najelegantnijih gradova Francuske, UNESCO-ova kulturna baština s veličanstvenom gradskom palatom vinskih trgovaca duž reke Garonne. Kraljevski trg Place de la Bourse se ogleda u vodenom ogledalu koje sve turiste ostavlja bez reči.

Svi koji su zainteresovani za francusku kulturu, način života, vole da uživaju u prelepim predelima i degustiraju najbolja vina iz Francuske i uživaju gastronomiji, ova regija je pun pogodak. Bordo predstavlja srce najvećih proizvođača vina regiona u svetu i idealno mesto za upoznavanje vina Margaux, Saint-Emilion, Sauternes, Pessac-Léognan i drugih po kojima je Bordo poznat.

Grad na reci Garonne jednostavno treba da stavite na spisak mesta koje treba posetiti.

MEDOC & ST. EMILION - 4-dnevna vinska tura

 • Otkrijte Bordo vina sa leve i desne obale
 • Specijalna degustacija vina Saint Emilion Grands Crus Classes
 • Vozite se slikovitim putevima vina Route des Chateaux u Medoku
 • Vodiči koji govore engleski, lokalni stručnjaci za vina Bordoa

Dođite i pratite nas na ovoj jedinstvenoj vinskoj turi Bordoa koja je pažljivo osmišljena za one koji žele da prošire svoje lično znanje o vinima Bordoa, kao I za one koji žele da postanu poznavaoci vina.

Ova tura će obuhvatiti i levu i desnu obalu gde ćete videti, otkriti i posetiti najpoznatije apelacije i šatoe -dvorce (Chateaux) poznate po kvalitetu svojih vina, ali i stručnosti ljudi koji stoje iza vina.

PROGRAM

 • Dan 1 – Dolazak u BORDO

  Polazak iz Beograda za Bordo jutarnjim letom u 06:40, dolazak u Bordo u 11:05, let sa jednim presedanjem.  Pick up na aerodromu u Bordou. Transfer do hotela u centru i prijavljivanje.

  Uživajte u slobodnom vremenu da otkrijete živahni grad Bordo!

  Bordo je klasifikovan kao „grad umetnosti i istorije“ i upisan je na Uneskovu listu svetske baštine kao „izuzetna urbana i arhitektonska celina“. To je dom jedne od najvećih evropskih arhitektonskih urbanih oblasti iz 18. veka i ističe se kao jedan od prvih francuskih gradova koji je ušao u eru urbanizma i velikih metropolitanskih projekata.

 • Dan 2 - BORDO VINSKA tura MEDOC – celodnevni izlet

  Doručak u vašem hotelu. U 9.30h polazak iz Turističke kancelarije Bordoa, odakle se vozite vinskim putevima Dvorci Medoka ( Medoc Chateau Road)  kako biste posetili prvu vinariju.

  Na ovoj visoko preporučenoj celodnevnoj maloj grupnoj turi u Medoku, otkrićete jedan od najcenjenijih vinogradarskih regiona Francuske. Početnici i iskusni poznavaoci vina naći će mnogo toga za voleti na ovoj vođenoj degustaciji vina u Medocu koju vode lokalni stručni vodiči za vino. Oslanjajući se na lokalno znanje i pravu ljubav prema vinu, naši turistički vodiči će vas upoznati sa ovom jedinstvenom i prelepom regijom, a vi ćete otkriti po čemu su vina Medoc tako posebna.

  Vaša prva stanica biće u vinariji koja se nalazi duž puta dvoraca. Ovaj mali krivudavi put, poznat i kao D2, oivičen je nekim od najprestižnijih vinarija Medoka, uključujući Chateau Palmer, Chateau Margaux, Chateau Latour i mnoge druge. Region u koji ćete se uputiti proteže se od ušća reke na jugu i uključuje četiri poznate komune: Margo, Saint Julien, Pauillac i Saint Estefhe.

  Po dolasku u vinariju, započnite obilazak posetom imanja. Zatim ćete biti odvedeni do tehničkih instalacija kako biste razumeli ceo proces proizvodnje vina. Nakon posete, biće vreme da doživite svoju prvu komentarisanu sesiju degustacije vina. Ovo će biti prilika da steknete odlično razumevanje vina koja se ovde proizvode, bilo kao uvod u vina ili da proširite svoje postojeće znanje.

  Za razliku od drugih degustacija vina koje ste možda pratili širom sveta, degustacije u Bordou su veoma prefinjene. Količina nalivenog vina nije ono što bi mnogi očekivali, ali ovde se radi o eleganciji, voću, kvalitetu, aromama i ukusima, a ne o količini. Ako želite da unapredite svoje vinsko iskustvo, uvek je moguće kupiti nekoliko flaša u vinariji.

  Nakon vaše prve posete, vaša vožnja će se nastaviti i ako vreme dozvoljava vaš vozač/vodič će se verovatno zaustaviti na putu radi sjajnih prilika za fotografisanje. Broj vinskih imanja koji se mogu videti duž čuvene vinske rute takođe je savršen element komentara za vašeg vodiča koji će objasniti istorijske činjenice iza izgradnje mnogih imanja u ovoj oblasti.

  Kada stignete u Pauillac, biće vreme za ručak, u sopstvenoj režiji. Vaš vodič će vam ukazati na različite opcije, ali imajte na umu da zbog strogog vremena za posete vinariji, predlažemo da se odlučite za lagani ručak koji neće oduzimati mnogo vremena.

  Popodne – poseta i degustacija vina u 2 vinarije

  Posle ručka, biće vreme lagani povratak ka Bordou. Usput ćemo se zaustaviti u dve različite pažljivo odabrane vinarije kako bi vaša celodnevna vinska tura od Bordoa do Medoka bila potpuna. Uobičajenog dana uključićemo različite nazive. Ovo je važan aspekt turneje jer su vina u Francuskoj zasnovana na važnosti terroara (kombinacija tla, klime i stručnosti vinara). Nakon posete i degustacije vina u dve vinarije popodne, povratak u Bordo, oko18:00h.

 • Dan 3 - BORDO VINSKA tura ST. EMILION- celodnevni izlet

  Doručak u vašem hotelu. U 9.30h polazak iz Turističke kancelarije Bordoa.

  Pre podne: Poseta i komentarisana degustacija vina u 2 vinarije

  Odlazak na vinsku turu St Emilion. Pokriva ceo dan poseta, počevši od jutra sa slikovitom vožnjom od Bordoa kroz vinograde i valovita brda regiona za proizvodnju vina St Emilion koji se nalazi na desnoj obali. Pre posete UNESCO-voj svetskoj baštini sela Saint Emilion, vinska tura počinje u okolnim selima posetom i degustacijom vina u 2 klasifikovana zamka na desnoj obali.

  Vina Saint Emiliona nisu uključena u Klasifikaciju Bordo vina iz 1855. godine,već  imaju sopstveni sistem koji uključuje najbolje ocenjena vina Premier Grand Cru Classe kao što su Chateau Cheval Blanc, Chateau Ausone, Chateau Pavie ili Chateau Angelus. Petrus nije klasifikovan jer se radi o vinariji koja se nalazi u apelaciji Pomerol i tamošnja vina nemaju klasifikaciju. Sve vinarije koje smo posetili tokom naših obilazaka su najmanje klasifikovane u Grand Cru Classe.

  Nakon vožnje od oko sat vremena, dolazite do odabrane vinarije Grand Cru. Sve vinske ture u Bordou uključuju prvo posetu tehničkih instalacija. Ovde će lokalni vodič vinarije proći kroz ceo proces pravljenja vina kako biste bolje razumeli kako iz složenog mešanja različitih sorti grožđa i skladištenja u hrastovim buradima lokalne vinarije dobijaju jedno od najukusnijih vina na svetu.

  Drugi Chateau je na vašem programu. Ponovo, nakon obilaska imanja i instalacija, učestvovaćete u komentarisanoj degustaciji vina Šatoa. Sve naše degustacije vina iz Bordoa komentariše lokalni vodič vinarije. Međutim, vaš vozač/vodič koji će biti sa vama tokom dana je takođe tu da odgovori na sva vaša pitanja.

  Svi naši vozači/vodiči imaju odlično znanje o vinima i rado će podeliti sve osnovne ili više tehničkih informacija u vezi sa francuskim ili bordo vinima.

  Zatim stižete u prelepo selo Saint Emilion. St. Emilion je dobio ime po monahu koji je napustio svoj kraj i nastanio se na tom području pre više stotina godina. Selo je redak primer uglavnom netaknutog srednjovekovnog grada čija geografija nije menjana tokom vekova.

  Ovde ćete uživati u kratkoj pešačkoj turi obilazeći važne istorijske znamenitosti poput romaničkog manastira i monolitne crkve uklesane u krečnjačkim liticama (poznate i kao podzemni spomenici – nisu uključeni u obilazak). Nakon obilaska sela, uživajte u slobodnom vremenu za samostalno istraživanje i opuštajući ručak, u sopstvenoj režiji.

  Popodne – Nakon Saint Emiliona,  posetite i degustirate vino u drugom zamku. Vreme je da se otkrije još jedno imanje desne obale. Pošto je naš cilj da otkrijete različite vrste vinarija koje su prisutne u Saint Emilionu, obično biramo veoma različite zamkove tokom dana.

  Ostale vinarije su u porodičnom vlasništvu i zadržale su svoj proces proizvodnje vina što tradicionalnijim, koristeći tehnike koje su se prenosile s generacije na generaciju. Neke vinarije su prilično velike, dok druge proizvode vino na ne više od 12 hektara. Ova poslednja poseta takođe može biti odlična prilika da saznate o jedinstvenom načinu na koji se prodaje većina vina iz Bordoa i tajnom svetu ‘Negocijanata’. Nakon posete, doživite komentarisanu degustaciju vina Chateau, a onda će doći vreme za povratak u Bordo, oko 17:30.

 • Dan 4 - TRANSFER IZ BORDOA

  Doručak u vašem hotelu i povratni transfer od vašeg hotela u Bordou do aerodroma.Let do Beograda, sa jednim presedanjem, polazi u 17:05.Dolazak u Beograd u 22:55

Saznajte pre nego što rezervišete

 • Polazak vinskih tura iz Bordoa
 • Tura dostupna od marta do novembra – svaki dan
 • Za obilazak su potrebna najmanje 2 putnika (odrasle osobe).
 • Redosled obilazaka se može menjati u zavisnosti od dostupnosti aktivnosti
 • Samo tura za odrasle, deca mlađa od 18 godina se ne primaju
 • Posete vinariji nisu privatne
 • Tura se vodi na engleskom jeziku
 • Obilazak male grupe, maksimalno 8 osoba
 • Tura nije pristupačna za invalidska kolica
 • Cene su po osobi, zavisno od izbora hotela boravka i datuma putovanja
 • Mogući su kombinovani programi sa posetom Parizu, na upit i uz doplatu
 • Uključeno:
  • Avio prevoz Beograd – Bordo- Beograd
  • Transfer dolazak/odlazak u Bordou
  • 3 noćenja u hotelu 3* / ili 4* Dvokrevetna soba
  • Doručak od 2. do 4. dana
  • Usluge stručnog vozača/vinskog vodiča koji govori engleski jezik
  • Medoc celodnevni vinski obilazak sa 3 posete klasifikovanim dvorcima i degustacije
  • Pratite Put Dvoraca u vinskom regionu Medoc
  • St-Emilion celodnevni obilazak sa 3 posete klasifikovanim dvorcima i degustacije
  • Sve naknade za degustaciju u Chateaux-u
  • Vožnja najnovijim, udobnim i potpuno opremljenim Mercedes minivanima
  • Boce vode u kombiju
  • WiFi u vozilima
 • Nije uključeno:
  • Obroci, pića osim ako nije pomenuto
  • Lično osiguranje i troškovi
  • Ulaznice za spomenike, muzeje osim navedenih u programu
  • Napojnice za vozača/vodiča

CENA  ARANŽMNA po osobi, prema izboru hotela:

od 1.480 eur, izbor hotela 3*

od 1.660 eur, izbor hotela 4*

ZANIMLJIVOSTI:

Klasifkacija vina Bordoa

Bordeaux klasifikacija vina iz 1855 je jedna u stvari klasifikacija dvoraca (zamkova), odnosno „brenda“ koji pripada dvorcu. To nije klasifikacija vinograda ili terroira.

Klasifikacija obuhvata 60 dvoraca u regionu Médoc plus jedan na području Graves koji proizvode crveno vino i 27 dvoraca u regionu Sauternes koji proizvode slatko belo vino. Klasifikacija iz 1855. godine je kreirana da predstavi slavna vina Bordeaux na Svetskoj Izložbi u Parizu te iste 1855. godine, a koju je organizovala Imperijalna vlada Napoleona III.

Dvorci na području Médoc i Graves, klasifikacija crvenih vina: Vina su podijeljena u pet kategorija (Medoc) i nose oznake od Premier Crus Classés ((prvi rod ili prvi razred ) do Cinquièmes Crus Classés (peti rod ili peti razred).

Dvorci na području Sauternes i Barsac, imaju klasifikaciju belih slatkih vina u 2 kategorije: Premier Cru Supérieur i Deuxième Crus

Podstaknuti klasifikacijom sa područja Medoc, sindikat vinara sa područja St. Emilion je tačno 100 godina nakon, znači 1955. godine, napravio svoju klasifikaciju. Ona se koriguje svakih deset godina i deli vina u dvije kategorije:

Premier Grand Cru Classé (postoji unutarnja podjela još na A i B) i Grand Cru Classé.

Tajni svet ‘Negocijanata’

Još jedan interesantan aspekt kojem se može pristupiti tokom posete vinariji je način na koji se trguje bordo vinima. Postoji 300 trgovačkih kuća (ili maisons de negoce) koje su nekoliko vekova bile glavna finansijska i ekonomska sila poznata pod imenom „Place de Bordeaux“.

Trgovina vinom počela je u Bordou oko 11. veka sa razvojem poslovanja između Bordoa i Engleske. U to vreme, praktično sva vina su kupovana na veliko na imanju, a zatim odležala u podrumima u vlasništvu pregovarača koji su tada bili zaduženi za njihovu prodaju.

Danas je njihova glavna uloga prodaja odabranog crus-a i proizvodnja vina: negociants mešaju, pakuju i prodaju vina pod sopstvenim brendovima, obezbeđujući potrošačima garanciju znanja, a trgovcima garanciju redovnog snabdevanja.

Više o vinskoj regiji „Desna obala“ u Bordou

Smešteno na brdu duž doline Dordogne i okruženo prelepim pejzažom, nije teško shvatiti zašto je srednjovekovno selo Saint Emilion bilo prvo vinsko selo koje je 1999. godine dobilo status svetske baštine. Prvi koji su zasadili vinograde bili su Rimljani, koji su ovde doneli grožđe u II veku.

Selo je dobilo ime po Emilijanu, po čuvenom monahu iz Bretanje koji je pobegao iz svog rodnog grada Vana. Sklonio se u jednu od prirodnih pećina Svetog Emiliona i živeo pustinjačkim životom sve dok se njegova slava o činjenju čuda nije proširila nadaleko i privukla učenike iz celog regiona i šire. Selo je kasnije postalo važan verski centar i mesto hodočašća, a čak i nakon njegove smrti njegovi sledbenici su ojačali njegovo nasleđe dajući selu ime po njemu.

Grad je nastavio da napreduje kroz srednji vek, u to vreme lokalni monasi su razvili proizvodnju vina u regionu podižući ga na status koji ima danas. Iako isključena iz čuvene klasifikacije vina Bordoa iz 1855. godine, vina Saint Emilion su konačno klasifikovana 1955. godine.

Najbolje atrakcije u selu nalaze se ispod zemlje: ispod grada, gigantska mreža tunela i galerija. Kamenolomi su iskopani iz brda kako bi se obezbedilo plodno tlo za okolna polja i vinograde, a Sveti Emilion su ostavili sa mnogo jedinstvenih podzemnih atrakcija.

Glavna među njima je svakako Monolitna crkva, podzemna crkva isklesana od krečnjaka u 12. veku koja seže iznad zemlje do 68 metara visokog zvonika. Drevni manastiri Cordeliers, koji se nalaze pored monolitne crkve u srcu starog grada, još su jedan amblematičan lokalni orijentir.

Danas, daleko od lokalne železničke stanice, stoički bež krovovi i srednjovekovne kamene zgrade čine da se Saint Emilion oseća kao muzej na otvorenom. Gde god da hodate otkrivate još jednu slikovitu scenu, a mnogi kafići i restorani nude neke od najboljih pogleda za ručavanje na otvorenom koji se mogu naći u Francuskoj.

Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korišćenjem naših usluga pristajete na upotrebu kolačića.
Za više informacija pogledajte stranicu Politika Privatnosti